Sırt Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Sırt ağrısı o kadar yaygın bir sorun ki, her seferinde doktora görünmenize gerek olmayabilir. Gerçekten de sırt ağrılarının çoğu birkaç günde kendiliğinden geçer. Fakat bazen ağrı çok şiddetli olabilir ya da uzun süre devam edebilir. Bu durumda doktor muayenesi gerekebilir. Peki sırt ağrısı için hangi doktora gidilir? Aslında kalp, akciğer, karaciğer, pankreas, mide gibi iç organ sorunları ve kas tutulması, sırt kireçlenmesi, kemik erimesi gibi kas iskelet kaynaklı nedenler sırt ağrısına sebep olabilir. Başlangıçta sorunun kaynağı bilinemeyebilir. Bu yazıda şikayetlerin niteliği ve eşlik eden diğer bulgulara göre sırt ağrısının hangi bölümü ilgilendirebileceğini konu aldık.
[faq_schema_start][faq_item_start]
[faq_question_start]Sırt Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?[faq_question_end]
[faq_answer_start]Kas ağrılarında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olunabilir. Düşme gibi travmatik olaylar sonrası başlayan sırt ağrısında ortopedi ve travmatoloji bölümüne muayene olunur. Şiddetli travmalarda gecikmeden acil servise başvurulmalıdır. Ani başlayan sırt ağrısına nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtiler eşlik ediyorsa kalp krizi riski olabilir. Kalp krizinden şüpheleniliyorsa hemen acil servise başvurulmalıdır. Uzun süredir devam eden, gittikçe kötüleşen, hareketle ilişkisi olmayan, gece uykudan uyandıran ve kilo kaybının eşlik ettiği sırt ağrısında dahiliye uzmanına gidilebilir.[faq_answer_end][faq_item_end]
[faq_item_start][faq_question_start]Sırt Ağrısı Olan Kişi Ne Zaman Acil Servise Başvurmalı?[faq_question_end]
[faq_answer_start]Ani başlayan nefes darlığı, bilinç bulanıklığı veya bayılma, yüksek ateş, ani başlayan göğüs ağrısı, çarpıntı (kalp ritminde düzensizlik), öksürükten kan gelmesi durumunda hemen acile başvurulmalıdır.[faq_answer_end][faq_item_end]

Sırt Ağrısı Yapan Kas İskelet Sistemi Sorunları

Sırt ağrılarının en sık nedeni kas iskelet kaynaklı sorunlardır. Kas gerilmesi veya spazmı, halk arasında kulunç olarak bilinen miyofasiyal tetik noktalar sırt, kürek kemiği, boyun ağrılarının yaygın sebeplerindendir. Uzun süre oturma, kar küreme gibi ağır aktiviteler, alışık olunandan yoğun egzersiz yapma, psikolojik stres kas ağrılarına yol açabilir. Kas ağrılarında o kasa basınç uygulamak ile ağrı ve hassasiyet oluşur. Boyun, omuz, sırt hareketleri ile ağrı artabilir.

Boyun fıtığı veya omurga kireçlenmesine bağlı olarak sinir köklerinin sıkışması sırt ağrısı yapabilen diğer bir sorundur. Bu durumda genelde ağrı boyundan sırta ve kola doğru yayılır, keskin, elektrik çarpması gibi his oluşabilir.

Skolyoz genelde sırt ağrısı yapmaz, buna karşın sırtta kamburluk ya da düzleşme, bir omuzda düşüklük gibi belirtiler verebilir. İleri skolyozda kireçlenme (dejenerasyon) de eklenirse ağrı oluşabilir.

Sırt ağrısı travma sonucu da oluşabilir. Sırt üzerine düşmeye bağlı olarak yumuşak dokularda ezilme veya sırt omurunda kırık oluşabilir. Kemik erimesi olan kişilerde herhangi bir travma olmasa da sırt omurlarında çökme kırığı (kompresyon fraktürü) oluşabilir.

Sırt Ağrısı Yapan İç Organ Sorunları

Zatürre (pnömoni) gibi akciğer enfeksiyonları sırt ağrısı yapabilir. Kişide halsizlik, ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı gibi enfeksiyon bulguları eşlik eder.

Akciğer damarına pıhtı atması (pulmoner tromboemboli) sırt ağrısı ve nefes darlığı ile kendini gösterebilen diğer bir sorundur. En sık olarak bacak damarlarında oluşan pıhtılar akciğere geldiği için bacakta şişlik, ağrı, kızarıklık gibi belirtiler olabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak, sigara içmek, doğum kontrol hapı kullanmak risk faktörüdür.

Sırt ağrısına yol açan enfeksiyonlardan bir diğeri ise omurga kemiklerinin iltihabıdır. Bağışıklık sistemi kronik hastalıklar veya bazı ilaçlar nedeniyle zayıflamış kişilerde ya da ameliyat sonrası omurgayı tutan enfeksiyonlar görülebilir. Ateş, üşüme, titreme, halsizlik gibi belirtileri olur. Kanda iltihapla ilişkili değerler yükselir.

Safra kesesi karında yer almasına rağmen yansıyan ağrı denilen bir mekanizma ile sırt ağrısı yapabilir. Safra taşı, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi yırtılması (rüptürü) gibi sorunlar görülebilir. Karında safra kesesinin olduğu yerde bastırmakla hassasiyet, sarılık gibi belirtiler olabilir.

Akciğer tümörleri, omurgayı tutan kanserler sırt ağrısı yapabilir. Bu durumda ağrı genelde zaman geçtikçe gitgide artar. Gece yatınca da ağrı şiddetlidir. Uykudan uyandırabilir. Hareketle fazla ilişkisi yoktur. Kilo kaybı, halsizlik gibi ek şikayetler olabilir.
[faq_schema_end]

Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Exit mobile version