Kronik Yorgunluk | Yorgunluğun 12 Nedeni

Sürekli yorgun hissetmenizin birçok nedeni olabilir. Yorgunluğun sebebi tempolu çalışma hayatı veya gece uykusunu alamamak olabilir. Ayrıca bazı hastalıklar da yorgunluk şeklinde belirti verebilirler.
kronik yorgunluk
Yorgunluğa başka şikayetler de eşlik ediyorsa, kendinizi uzun süredir yorgun hissediyorsanız ve yorgunluk dinlenmeye rağmen geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurun. Bu yazımızda, yorgunluğa en sık neden olan 12 durumu ve bunlarla nasıl mücadele edebileceğinizi paylaştık:

1. Az Uyumak

Yetişkinlerin her gece 7 ila 8 saat uyuması önerilir. Az uyumak, gün içinde uykusuzluk ve yorgunluk yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca uykusuz kalmak, konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Uykuyu bir öncelik haline getirin ve düzenli bir uyku programı oluşturun. Yatağa telefon veya tablet ile girmeyin. Kendi çabanızla uykuyu düzeltemiyorsanız, doktora başvurabilirsiniz.

2. Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında nefes alıp vermenin kısa süreliğine durmasıdır. Uyku apnesi olan kişiler, bu durumu gece boyu aralıklarla yaşarlar. Nefesin durması, kişiyi bir anlığına uykudan uyandırır ama kişi bunun farkında olmayabilir. Bu nedenle, uyku apnesi olanlar 7-8 saat uykunun ardından bile dinlenmiş hissetmezler. Uyku apnesini tespit etmek için doktorunuz size uyku testi uygulamak isteyebilir.

Uyku apnesi yaşıyorsanız, kilo vermek ve sigarayı bırakmak size iyi gelebilir. Doktorunuz uyku sırasında solunum yollarını açık tutmaya yardımcı cihazlar kullanmanızı önerebilir.

3. Yetersiz Beslenme

Çok az yemek veya yetersiz beslenmek de yorgunluğa neden olabilir. Dengeli beslenme ile kan şekerini normal aralıkta tutmak önemlidir. Kan şekerinin düşmesi ile halsizlik hissi yaşanabilir. Sağlıklı kahvaltılar hazırlamak, öğünlere protein eklemek ve gün içinde ara öğünler yapmak gün boyu enerjik kalmanızı sağlayabilir.

4. Kansızlık (Anemi)

Kadınlarda yorgunluğun başlıca sebeplerinden biri kansızlıktır. Menstrüasyon sırasındaki kan kaybı, demir eksikliğine neden olarak yorgunluk ve halsizlik yapabilir. Kansızlık yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi için demir takviyesi almak ve demir açısından zengin besinler tüketmek size yardımcı olabilir.

5. Depresyon

Çoğu zaman depresyon yalnızca duygusal bir bozukluk olarak düşünülür. Ancak depresyon birçok fiziksel belirtiye de yol açar. Bu belirtiler yorgunluk, baş ağrısı ve iştahsızlıktır. Yorgunluğunuza ek olarak kendinizi depresyonda hissediyorsanız bir psikologa veya psikiyatriste danışmayı düşünebilirsiniz.

6. Hipotiroidizm

Hipotiroidizm, tiroid bezinin bozuklukları nedeniyle gelişen, tiroid hormonu eksikliğidir. Tiroid bezi metabolizmayı yani vücudun besini enerjiye dönüştürme hızını kontrol eder. Tiroid bezi az çalıştığında metabolizma yavaşlar; kişi kendini halsiz hisseder ve kilo almaya yatkın olur. Doktorunuz kan testi ile tiroid hormonlarınızın düşük olduğunu doğrularsa buna yönelik bir tedavi başlatabilir.

7. Aşırı Kafein Tüketimi

Kafein, uygun dozda alındığında uyanıklığı ve konsantrasyonu artırır. Ancak aşırı kafein tüketimi, kalp atış hızını ve kan basıncını artırabilir, kişide titremeye neden olabilir. Yapılan araştırmalar, aşırı kafein tüketiminin yorgunluğa neden olduğunu gösteriyor. Aşırı kafein tüketiyorsanız, bu tüketimi kademeli olarak azaltın. Kafeini aniden bırakmak daha fazla yorgunluğa neden olabilir.

8. Diyabet

Diyabeti olan kişilerde kan şekeri anormal derecede yükselebilir. Kan şekeri vücut hücrelerine girip enerjiye dönüşeceği yerde, kan dolaşımında kalır. Bu durum yorgunluğa neden olabilir. Diyabet tedavisi diyet, egzersiz, insülin tedavisi ve vücudun şekeri işlemesine yardımcı olacak ilaçlar gibi tedavileri içerir. Diyabetiniz varsa, doktorunuz sizin için uygun olan tedaviyi belirleyecektir.

9. Su İçmeyi İhmal Etmek

Yetersiz su tüketimi de yorgunluğa neden olabilir. Vücudumuzun iyi çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yetişkinlerde, günlük su tüketimi ortalama 2,5 litre olmalıdır. Gün içinde yeterince su içtiğinizi anlamanın bir yolu, idrarın açık renkli olmasıdır.

10. Kalp Hastalıkları

Evi temizlerken veya bahçe işleri yaparken yorgunluk yaşıyorsanız; yorgunluğa göğüs ağrısı, sırt ağrısı, göğüste sıkışma hissi gibi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora başvurun. Her zaman kolayca yaptığınız işleri yapmakta zorlandığınızı hissediyorsanız kalp sağlığınız ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Kalp sağlığını korumak ve enerjinizi geri kazanmak için yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve çeşitli tedaviler uygulanabilir.

11. Gıda Alerjiniz Olabilir

Yapılan araştırmalar, gizli gıda alerjilerinin yorgunluğa neden olabileceğini gösteriyor. Özellikle yemek yedikten sonra yorgunluk hissediyorsanız, yediğiniz gıdaya karşı alerjiniz olabilir. Bu alerji her zaman kaşıntı veya döküntüye neden olacak kadar şiddetli olmayabilir. Yemek sonrası yorgunluk hissediyorsanız, ne yediğinizi ve yorgunluk durumunuzu not alarak hangi gıdaya karşı alerjiniz olabileceğini tespit edin. Daha detaylı inceleme için gıda alerjisi testi yaptırabilirsiniz.

12. Kronik Yorgunluk Sendromu ve Fibromiyalji

Yorgunluk şikayetiniz 6 aydan daha fazla süredir varsa ve günlük aktivitelerinizi kısıtlayacak kadar şiddetliyse, kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji düşünülebilir. Her iki durumda da çeşitli şikayetler eşlik edebilir, ancak temel şikayet şiddetli yorgunluktur.

Yorgunluğun Çözümü : Düzenli Egzersiz

Herhangi bir tıbbi soruna bağlı olmayan yorgunluk şikayetiniz varsa, çözüm egzersiz olabilir. Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin yorgunluk şikayetini azalttığını ve enerjide artış sağladığını göstermektedir. Haftada 3 veya 5 gün, 30-60 dakikalık egzersiz yapmak yorgunluğu yenmenizi sağlayabilir.

Okumaya devam edin : Fibromiyalji (Kas Romatizması) Tedavisi

Referans: webmd.com

2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.
Exit mobile version