Eklem Kireçlenmesinin 9 Önemli İşareti

Eklem kireçlenmesinin, Osteoartrit ve romatoid artrit gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Tedavisi genellikle Kapsamlı Fizik Tedavi ve ilaçlar ile sağlanılabilir.

Eklem Kireçlenmesi (Artrit) Nedir?  

Eklem kireçlenmesinin (artritin), vücudun bir veya birden fazla eklem bölgesinde ortaya çıkan ağrılı ve iltihaplı bir durumu ifade eder. Genellikle bağışıklık sistemi, eklem dokularına saldırarak ağrı, şişlik ve sertlik gibi belirtilere neden olur.

Osteoartrit ve romatoid artrit gibi çeşitli türleri bulunur. Osteoartrit, genellikle yaşlanma sürecine bağlı olarak eklem kıkırdaklarının yıpranmasına ve dejenerasyonuna yol açarken, romatoid artrit otoimmün (kendi kendine gelişen) bir hastalık olarak tanımlanır ve bağışıklık sistemi, eklem zarını hedef alarak iltihap oluşturur. Tedavisi genellikle Kapsamlı Fizik Tedavi ve ilaçlar ile sağlanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?

Eklem Kireçlenmesinin (Artritin) ve 9 Uyarıcı İşareti

1-Eklem Ağrısı

Eklem ağrısı yaşıyorsanız ayrıntılar önemlidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimine başvurduğunuzda size eklem ağrısının aniden mi yoksa yavaş yavaş mı geliştiği ve eklem ağrısının ne kadar süredir devam ettiği sorulacaktır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekiminiz, ağrının fiziksel aktiviteyle kötüleşip kötüleşmediğini veya ağrının dinlenmeyle tamamen kaybolup kaybolmadığını bilmek isteyecektir.

Artrit genellikle sabah sertliği ve hareket etmeye başladığınızda yavaş yavaş iyileşen ağrı ile bilinmektedir.

2-Eklem Hassasiyeti

Eklem hassasiyeti, kalıcı iltihaplanma ile karakterize edilen romatoid artrit ile daha yakından ilişkilidir.

Artritin en yaygın türü olan osteoartrit, eklemlerinizdeki kıkırdağın aşınmasını içerir. Romatoid artritte eklemleri koruyan ve yağlayan zar iltihaplanır ve hassasiyete neden olur. Bu, eklem ağrısı, eklem efüzyonu, eklem şişmesi, sıcaklık ve kızarıklık gibi diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkar.

3-Eklem Kireçlenmesinin Belirtilerinden: Eklem Sertliği

Eklem sertliği artritin en erken belirtilerinden biri olabilir. Eklem sertliği, belirli bir süre hareketsizlik (sabah uyanmak veya uzun süre oturmak gibi), hareket açıklığının azalması veya eklemde hareket açıklığının kaybı sonrasında oluşan rahatsızlık olarak tanımlanır.

4-Eklem Kızarıklığı

Eklem kızarıklığı genellikle bir tür iltihaplanma sürecinin meydana geldiğini gösterir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi, ister inflamatuar artrit ister bir tür eklem enfeksiyonu olsun, eklem iltihabının nedenini daha iyi belirlemek için genellikle daha detaylı testler yapacaktır.

5-Eklemlerde Sıcaklık Artışı

Sıcak veya ılık eklemler iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanmanın başka bir belirtisidir. Artrit söz konusuysa, sıcaklık, eklemdeki bakteriyel veya mantar enfeksiyonunun neden olduğu septik artrit veya vücudun başka bir yerindeki bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu reaktif artrit gibi hastalıkların daha ciddi bir biçimini düşündürme eğilimindedir.

6-Eklem Kireçlenmesinin Belirtilerinden: Ateş

Artritin ilk başlangıcı ateşle ilişkilendirilebilir. Bu, birçok farklı tıbbi durumla bağlantılı bir semptomdur, ancak olası bir neden olarak artrit göz ardı edilmemelidir. Ateş, enfeksiyonla savaşmak için veya artritin belirli inflamatuar formlarına yanıt olarak vücut ısısını yükselttiğinde gelişir.

7-Eklem Kireçlenmesinin Belirtilerinden: Halsizlik

Halsizlik, genel bir hastalık hissi olarak tanımlanır. Acı, iltihaplanma veya hareket kaybıyla mücadele ediyorsanız, halsizlik kesinlikle ortaya çıkabilir. Bu durum, olumsuz bir tutuma sahip olmakla ilgili değildir; tam aksine, aralıksız hastalık veya engellilikle yaşamanın doğrudan bir fiziksel sonucu olarak kabul edilir. Halsizlik, bedenin enerji seviyelerinin düşmesi ve iyileşme sürecine odaklanma ihtiyacının bir yansıması olarak görülebilir.

8-Geçmeyen Yorgunluk

Artritle ilgili bir başka işaret de aşırı yorgunluktur. Hepimiz zaman zaman yoruluruz, ancak aşırı yorgunluk, iyi bir gece uykusundan sonra bile var olan köklü bir yorgunluğa işaret eder. Halsizlik gibi aşırı yorgunluk da iltihap ve eklem semptomlarının birleşik etkilerinden kaynaklanabilir.

9-Cilt Nodülleri (Kistleri)

Bazı artrit türleri, eklem yakınında gelişen nodüller (kistler) veya topaklar ile ilişkilidir. Bilim adamları bunların neden ortaya çıktığını tam olarak bilmiyorlar ancak bunların romatoid artritin karakteristik bir özelliği olduğunu düşünüyorlar.

Romatoid artritli kişilerin yaklaşık %25‘inde cilt yüzeyinin hemen altında sert, hassas olmayan nodüller (kistler) gelişir. Bazıları mercimek kadar küçük, ceviz kadar büyük olabilir. Yaygın bölgeler arasında parmaklar, eklemler, dirsekler, önkollar, dizler ve topukların arkası bulunur.

Okumaya Devam Edin: Romatoid Artrite Sebep Olan 5 Faktör

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

Referanslar

www.verywellhealth.com

https://tr.wikipedia.org/wiki/Artrit

Exit mobile version