Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Sol kol uyuşması yanlış uyku pozisyonu gibi basit bir sebepten olabileceği gibi kalp krizi gibi hayati bir durumun belirtisi de olabilir. Gelin sol kolda uyuşmaya neden olan durumları inceleyelim.
sol kolda uyuşma

Sol kolda uyuşma, yanlış pozisyonda uyumak gibi basit bir sebepten kaynaklanabilir veya kalp krizi gibi hayati bir durumun belirtisi olabilir. Uyuşma, tıp dilinde parestezi olarak ifade edilir. Pek çok farklı sorun veya hastalık sol kolda uyuşma şikayetine neden olabilir. Sol kolda uyuşma, hangi sıklıkta ve şiddette gerçekleşiyor, günün hangi saatlerinde şiddetleniyor veya uyuşmaya eşlik eden başka bulgu ve belirtiler var mı tüm bunlara dikkat edilerek uyuşmanın nedeni tahmin edilebilir.

Genellikle sol kolda kısa süreyle hissedilen ve kendiliğinden geçen uyuşma hissi endişe edilecek bir sorun değildir. Ancak sol koldaki uyuşma kendiliğinden geçmezse doktora başvurmanız gereklidir.

Sol Kolda Uyuşma : Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Sol kolda uyuşma ile beraber;

  • göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi, nefes darlığı, yutma güçlüğü,
  • sırt, çene veya omuz ağrısı,
  • ciltte renk değişikliği, şişlik, ısı artışı gibi enfeksiyon belirtileri,
  • bilinç bulanıklığı, ani baş ağrısı, yüz felci, bulantı, kusma, denge kaybı gibi şikayetlerden biri varsa acilen doktora görünmeniz gerekir.

Sol Kolda Uyuşma İçin Yapabileceğiniz Şeyler

Sol kolda uyuşma şikayetini sabah uyandığınızda yaşıyorsanız uyku pozisyonunuzu gözden geçirin. Gece boyunca kolunuzun üstüne yatmak sabah uyandığınızda kolda uyuşmaya neden olabilir. Bu konu ile ilgili İdeal Uyku Pozisyonu ve Doğru Yatış Pozisyonu yazımızı okuyabilirsiniz.

Sol kolda uyuşma şikayetiniz gün içinde artıyorsa kan dolaşımını artıran bazı hareketler fayda sağlayabilir. Omuz, kol, el bileği ve parmaklarınızı aşırı miktarda aynı hareketleri yaparak yormaktan kaçının. İş veya hobi gereği kol ve ellerinizi çok kullanmanız gerekiyorsa sık mola vermeye özen gösterin. Eğer uyuşma şikayetiniz işinizi veya günlük yaşamınızı etkileyecek ölçüde ise doktora başvurmalısınız.

Sol Kolda Uyuşma Nedenleri

Kalp Krizi

Sol kolda uyuşma hissi, kalp krizi geçiriyor olma ihtimalini akla getirmektedir. Sol kolda uyuşma hissine göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, kolda – çenede veya sırtta ağrı, bulantı ve kusma gibi şikayetler eşlik ediyorsa kalp krizi düşünülmelidir. Kendinizin veya yakınınızın kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız hemen ambulansı aramalısınız.

İnme

İnme beyinde oluşan beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması durumudur. İnme geçiren kişide kolda – bacakta uyuşma ve güçsüzlük görülebilir. Ayrıca bilinç kaybı, yüz kaslarında felç ve konuşma bozukluğu da eşlik edebilir. İnme, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda en hızlı şekilde hastaneye gidilmelidir.

Bazen inme belirtileri oluşur fakat 24 saat içinde tamamen düzelir. Bu duruma geçici inme veya geçici iskemik atak denir. Şikayetlerin 24 saat içinde düzelmesi bu durumu zararsız kılmaz. Çünkü geçici inme, sıklıkla tam inmenin habercisidir ve acilen önlem alınmalıdır.

Okumaya devam edin : İnmeye İlk Müdahale | Felç Anında Ne Yapılmalı?

Kan Dolaşımının Bozulması

Kolun kan dolaşımı birçok farklı nedene bağlı olarak bozulabilir:

  • Kolun üzerine yatmak veya kola sıkı takılar takmak koldaki kan dolaşımını bozabilen basit nedenlerdir.
  • Şeker hastalığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar kan dolaşımını bozabilir.
  • Ayrıca direkt yaralanmalar, tümörler ve doğuştan olan damar hastalıkları da kolun kan dolaşımını bozabilir.

Kan dolaşımının bozulması durumunda kolda uyuşma ile beraber ağrı, şişlik, parmak uçlarında anormal renk değişikliği, el ve parmaklarda soğukluk gibi belirtiler oluşabilir. Bu durumun tedavisi, hastalığa bağlı olarak değişir. Kan sulandırıcı ilaçlar, basınç giysileri veya sorunlu damarın ameliyatla tamiri gibi tedaviler söz konusu olabilir.

Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı kolda uyuşma – karıncalanma hissine ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Boyun fıtığı durumunda boyun, omuz ve kol bölgesinde ağrı hissedilebilir. Boyun fıtıkları istirahat etmekle, sıcak veya soğuk uygulamalar yapmakla, fizik tedavi ile ve basit ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Boyun fıtığı hakkında daha detaylı bilgi için :Boyun Fıtığı – C5-C6 Fıtık Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kireçlenmesi

Boyun omurlarında kireçlenme (spondiloz) sonucu omurilik kanalı ve  omurlarda sinir köklerinin geçtiği delikler daralabilir. Omurilik kanalının daralması ile omurilik sıkışabilir ve miyelopati denilen durum oluşabilir. Boyun kireçlenmesine bağlı gelişen omurilik sıkışmasında kolda – bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük, kasılmalar, yürüme güçlüğü, bağırsak ve mesane problemleri oluşabilir.

Daha detaylı bilgi için : Boyun Kireçlenmesi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Brakiyal Pleksus Hasarı

Brakiyal pleksus omurilikten boyun hizasında çıkarak kola doğru giden bir sinir demetidir. Bu sinirlerin hasarı, beynin kol ile olan iletiminin bozulmasına yol açar. Kolda hissizlik, uyuşma ve kuvvetsizlik oluşabilir. Hafif zedelenmeler kendi kendine iyileşebilir. Daha ciddi hasarlarda fizik tedavi ve bazen ameliyat ile onarım yapılması gerekebilir.

Detaylı bilgi için : Brakiyal Pleksus Yaralanması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Torasik Çıkış Sendromu

Kola giden damarlar göğüs kafesinden çıkarken etraftaki anatomik yapılar arasında sıkışabilir. Buna torasik çıkış (outlet) sendromu denir. Bu durum, kolda uyuşmaya neden olabilir. Duruş bozukluğu, obezite, gebelik ve travma gibi sebeplerle torasik çıkış sendromu oluşabilir.

Daha detaylı okuyun : Torasik Çıkış Sendromu

Sinir Sıkışmaları

Kol ve elin aşırı kullanımı zaman içinde sinir liflerinin bazı hassas yerlerde sıkışmasına, gerilmesine ve zedelenmesine yol açabilir. Bunlardan en sık görülenleri el bileğinde median sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), dirsekte ulnar sinir hasarı (kubital tünel sendromu) ve radial sinirin etkilendiği radial tünel sendromudur. Sinir sıkışmasının yerine göre elde ve kolda uyuşma ve güçsüzlük olabilir.

Detaylı bilgi için : Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur?

Kırıklar

Sol kolda meydana gelen kırıklar, uyuşmaya neden olabilir. Kolda kırık meydana geldiğinde ağrı ve şişlik gibi başka önemli belirtiler de görülür. Kol kırıklarının tedavisinde kemikler tekrardan normal hizasına yerleştirilir ve kaynayana dek hareket etmesi önlenir. Kırığın tipine göre bu işlem ameliyatlı veya ameliyatsız yapılabilir.

Yanıklar

Sıcak veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucu oluşan yanıklar, uyuşma hissine neden olabilir. Yanık hasarı cildin üst tabakasını aşar ve cilt altındaki sinir uçlarını zedelerse uyuşma hissedilir. Küçük ve hafif yanıklar soğuk ve ıslak kompresle evde tedavi edilebilse de büyük yanıklar ve iltihap kapan yanıkların tedavisi için sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Multiple Skleroz

Uyuşma ve karıncalanma gibi hisler multiple sklerozun ilk belirtileri olabilir. Multiple sklerozda beyin ve omurilikte sinyalleri ileten sinir liflerinde hasar oluşur ve sonuçta beyin ile vücut arasında iletişim bozulur. Multiple sklerozda denge ve koordinasyon sorunları, görme sorunları, baş dönmesi, yorgunluk, kuvvetsizlik ve istemsiz kas kasılmaları oluşabilir.

Periferik Nöropati

Omurilikten çıkan sinir lifleri kol ve bacaklarda periferik sinirleri oluşturur. Periferik sinirlerin çeşitili nedenlerle hasara uğramasına periferik nöropati denir. Periferik nöropati yapan durumlar arasında şeker hastalığı, zehirlenmeler, enfeksiyonlar, hormon veya vitamin eksiklikleri sayılabilir. Periferik nöropatilerde kolda ve bacakta uyuşma olabilir.

Detaylı bilgi için :Sinir Ucu İltihabı – Polinöropati

B12 Vitamini Eksikliği

Periferik nöropatinin sık görülen nedenlerinden biri B12 vitamini eksikliğidir. B12 eksikliğinde kansızlık ve başka sorunlar da oluşabilir. Genel kuvvetsizlik, denge ve koordinasyon bozukluğu, his kaybı, el ve ayaklarda uyuşma, iğnelenme hisleri oluşabilir. Vejeteryan beslenenler, yaşlılar, çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar B12 vitamini eksikliği için risk altındadır. B12 vitamini hayvansal gıdalarla alınabilir veya hap ya da iğne şeklinde takviye edilebilir.

Wernicke-Korsakoff Hastalığı

Wernicke-Korsakoff hastalığı periferik nöropati yapabilir. Bu sendrom tiamin (B1) vitamini eksikliği ile ilişkilidir. Alkoliklerde kötü beslenme ile ilişkili B1 vitamini eksikliği daha sıktır. Bilinç bulanıklığı, yürüme bozukluğu gibi belirtiler oluşabilir.

Böcek Isırmaları

Böcek sokmaları veya ısırmaları herkesi aynı şekilde etkilemez. Bazı kişilerde çok hafif belirtiler yaparken diğerlerinde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Isırık veya sokma olan bölgede uyuşma veya karıncalanma gibi hisler oluşabilir. Tedavide ısırık olan yer yıkanıp temizlenir ve soğuk uygulama yapılır; anti-alerjik ilaçlar kullanılabilir. Nefes darlığı, göz kapaklarında, boğazda ödem, çarpıntı, bayılma veya bilinç bulanıklığı gibi durumlarda acile başvurulmalıdır.

Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı kene ısırığı ile geçer ve tedavi edilmezse kolda uyuşma, elektrik çarpması veya karıncalanma gibi hislere yol açabilir. Isırılan yerde hedef tahtasına benzer cilt döküntüleri oluşur. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, yüz felci, kas – eklem ve kemik ağrısı şikayetlerine de neden olabilir. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır.

Kurşun Zehirlenmesi

Yüksek düzeyde kurşuna maruz kalmak kişide kurşun zehirlenmesine yol açar. Kol ve bacaklarda uyuşmanın yanında kas güçsüzlüğü, ağrı, bulantı, kusma, ağızda metalik tat, iştah kaybı, kilo kaybı, böbrek hasarı olabilir. Arsenik, cıva, talyum zehirlenmelerinde de sinir hasarına bağlı uyuşma gelişebilir.

İlaç Yan Etkisi

Bazı ilaçlar yan etki olarak kolda uyuşma yapabilir. Bu genelde hafif şiddette olur ve ilaç kesildiğinde düzelir.

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
Exit mobile version