Ganglion Kisti Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ganglion kisti eklemlerin yakınında sıvı dolu bir şişliktir. İyi huylu olmasına rağmen günlük yaşamda rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

Ganglion kisti, sıklıkla el  bileklerinin üstünde, ellerde veya ayaklarda eklem veya tendonların yakınlarında bilye şeklinde görülen, kanser hücresi taşımayan bir şişlik veya şişliklerdir. Bu kistler kalın, jöle benzeri bir sıvı ile doludur ve genellikle yuvarlak veya oval şeklindedir.

Ganglion kistleri genellikle zararsızdır. Fakat bazı durumlarda günlük yaşamda rahatsızlığa sebep olabilir veya eklem hareketini kısıtlayabilir. Bu yazımızda ganglion kistleri hakkında bilgilere ulaşmış olacaksınız.

Ganglion Kisti Neden Olur?

fortworthhandcenter.com

Ganglion kistlerinin kesin bir sebebi yoktur ancak eklemleri ve tendonları yağlayan sinovyal sıvının birikip bir kist oluşturması sonucu gelişmektedir. En sık el bileği yakınında bulunan ganglion kistleri bazen ayak bileklerinde, dizlerde veya parmaklarda da oluşabilmektedir.

Gelişimlerine etki eden faktörler arasında;

  • Eklem veya tendon travması
  • Eklem üzerinde tekrarlayan stres veya altta yatan bir eklem veya tendon problemi
  • Aşırı yüklenime bağlı gelişen eklemlerde zorlanma yer almaktadır.

Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir?

Ganglion kisti, genellikle cildin altında bilye büyüklüğünden golf topuna kadar değişen, gözle görülür bir şişlikle karakterize edilir. Bazı kistler ağrısız olup herhangi bir belirtiye neden olmayabilirken, diğerleri rahatsızlık, ağrı veya sınırlı eklem hareketine neden olabilir.

Kistlerin boyutu değişebilir ve bazı kişiler, belirli aktiviteler sırasında veya etkilenen eklemin uzun süre kullanılmasından sonra kistlerin daha belirgin hale geldiğini fark edebilir.

İlginizi Çekebilir: Diz Ağrısı Neden Olur? 

Ganglion Kisti Tedavisi Nasıl Olur?

 

  • Gözlem: Çoğu durumda ganglion kistleri aktif tedavi gerektirmeyebilir. Özellikle kist küçükse, ağrısızsa ve herhangi bir fonksiyon bozukluğuna sebep olmuyorsa gözlem yaygın bir yaklaşımdır. Kist zamanla kendi kendine bile kaybolabilmektedir.

 

  • Destekleyici Cihaz Kullanımı: Etkilenen eklemin hareketinin bir destek veya atel kullanılarak hareketin kısıtlanması semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir ve kistin küçülmesini destekleyebilir. Eklem hareketi sırasında rahatsızlık veren kistler için sıklıkla immobilizasyon önerilmektedir.

  • Aspirasyon Yöntemi: Bir sağlık profesyoneli tarafından, aspirasyon olarak bilinen bir prosedürle sıvıyı kistten boşaltmak için bir iğne kullanabilir. Bu geçici bir rahatlama sağlayabilir ancak kistler tekrarlayabilmektedir.

 

  • Cerrahi Girişim: Konservatif önlemler başarısız olduğunda veya kist kalıcı ağrıya sebep olduğu durumlarda veya eklem fonksiyonunu kısıtlandırdığı durumlarda cerrahi olarak çıkarılması düşünülebilmektedir. İşlem sırasında tekrarlamayı önlemek için kist, eklem kapsülü veya tendon kılıfının bir kısmı ile birlikte eksize edilir.
www.podiatryhotline.com

Ganglion kistleri, genellikle minimal sağlık riski oluşturan, yaygın olarak görülen iyi huylu büyümelerdir. Kendi başlarına veya konservatif tedavilerle çözülebilseler de, kalıcı veya semptomatik kistler tıbbi müdahale gerektirebilmektedirler. Semptomlar yaşayan veya şişlikten endişe duyan kişilerin doğru teşhis ve uygun tedavi seçenekleri için tıbbi destek alması önemlidir.

Okumaya Devam Edin: El Bileğinde Ağrı Yapan Durumlar Nelerdir?

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Exit mobile version