İnme ile Karıştırılabilecek Durumlar Nelerdir?

İnme, felce ve engelliliğe neden olabilen, hayatı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Bazı durumlar ve hastalıklar, belirtileri nedeniyle inme ile karıştırılabilirler.
İnme ile Karıştırılabilecek Durumlar

İnme, felce ve engelliliğe neden olabilen, hayatı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Bu nedenle inme belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kendinizde veya bir yakınınızda inme belirtilerini saptadığınız anda en yakın sağlık kurumuna başvurmanız gerekir.

İnmenin yaygın olarak görülen bazı belirtileri kafa karışıklığı, baş dönmesi, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, görme bozukluğu ve konuşma güçlüğüdür. Ancak bazı durumlar ve hastalıklar vardır ki, belirtileri nedeniyle inme ile karıştırılabilirler. İşte bu durumlardan bazıları şunlardır:

Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi nöbetleri, bazı durumlarda inme benzeri belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler arasında; kısa süreli konuşma bozuklukları, kol veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kas spazmları ve güçsüzlük yer alabilir. 

Büyük bir nöbet geçirdikten sonra vücudunuzun bir tarafını hareket ettiremeyeceğiniz Todd felci denilen duruma yakalanabilirsiniz. Nöbetler bazen sadece yarım saat sürer, ancak 36 saate kadar da uzayabilir.

İnme Migren İle Karıştırılabilir

Migren hastalarının yaşadığı baş ağrısı, kişiyi hastaneye götürecek kadar şiddetli olabilir. Ancak bazen baş ağrısından daha fazlası da vardır. Bazı migren hastaları baş ağrısından önce görme, konuşma ve hissetme yeteneklerinde geçici değişiklikler yaşayabilirler. Bu durum migren aurası olarak bilinir ve inme benzeri şikayetlere yol açabilir.

Auralı migreniniz varsa yanıp sönen ışıklar veya zikzak şekiller gibi şeyler görebilirsiniz. Hatta kısa bir süre için görme yeteneğinizi bile kaybedebilirsiniz. Kol ve bacaklarınızda karıncalanma veya uyuşma hissi yaşayabilirsiniz. Konuşurken kelimeleri geveleyebilirsiniz.

Okumaya Devam Edin : Migren ve İnme

Düşük veya Yüksek Kan Şekeri

Düşük kan şekeri (hipoglisemi), inme benzeri belirtilere neden olabilir. Kan şekeri çok düşük olduğunda, kişi değişik seviyelerde zihinsel bulanıklık, konuşma bozuklukları ve hatta felç benzeri şikayetler yaşayabilir.

Yüksek kan şekeri de bulanık görmeye ve kendinizi güçsüz hissetmenize neden olabilir.

Yüz Felci (Bell Paralizisi)

Bell paralizisi yüz kaslarınızı kontrol eden periferik sinirlerin hasarlanması sonucu gelişir. Bell paralizisinde yüzünüzün bir yarısında ani bir kas güçsüzlüğü ve felç gelişebilir. Bu durum, inme ile karıştırılabilir. Ancak Bell paralizisinde beyin hasarı değil periferik sinir hasarı mevcuttur.

Okumaya Devam Edin : Yüz Felci Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin Tümörleri

Beyin tümörleri, bulundukları yere göre farklı şikayetlere neden olabilirler. Tıpkı bir inme gibi baş ağrısı, kafa karışıklığı, denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü, konuşma – görme bozukluğu ve unutkanlık belirtilerine yol açabilir.

İlginizi Çekebilir : Beyin Tümörü Sonrası Tedavi

Multiple Skleroz (MS)

Multiple skleroz (MS), vücudun bağışıklık sisteminin beyin ve omurilikteki sinir hücrelerine saldırmasıdır. Bunun sonucunda görme bozukluğu, kas güçsüzlüğü, uyuşma ve karıncalanma hissi yaşayabilirsiniz.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Belirtileri arasında halsizlik, karıncalanma, konuşma bozuklukları ve hatta felç benzeri semptomlar yer alabilir.

Enfeksiyonlar

Beyin ve omurilikte meydana gelen enfeksiyonlar da inme benzeri şikayetlere yol açabilir. Beyinde genellikle bir virüsün neden olduğu şişlik olan ensefalit; düşünmenizi, odaklanmanızı ve vücudunuzun bazı kısımlarını hareket ettirmenizi zorlaştırabilir. Size görme ve konuşmada da sorun çıkarabilir.

Dikkat

Bu durumlar, inme benzeri belirtiler gösterdikleri için, kişilerin sağlık durumlarını doğru bir şekilde değerlendirmeleri zor olabilir. İnme tedavisinde dakikalar hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, inme belirtilerinden bir veya birkaçına sahipseniz acilen en yakın sağlık kurumuna başvurmalısınız.

Okumaya Devam Edin: İnme (Felç) Tedavisi

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Referans: webmd.com

Exit mobile version