Dirsek İç Taraf Ağrısı – Medial Epikondilit

Dirsek iç taraf ağrısı, çoğunlukla medial epikondilit veya golfçü dirseği olarak bilinen sorundan kaynaklanır. El bileği ile dirsek arasında bulunan, el bileğini içe doğru bükmemizi sağlayan kaslar dirseğin iç yanında kol kemiği humerusa yapışır. Avucumuzu içe döndürmemizi sağlayan kaslar da buraya tutunur.

Kaslar kemiğe yapıştığı yerde tendon denilen güçlü bağ dokusu liflerine dönüşür. Ön kol kaslarını aniden zorlayan bir travmada veya belli hareketlerin aşırı tekrarlanması nedeniyle tendonlar yıpranabilir, zedelenip şiş ve ağrılı hale gelebilir. Medial epikondilitte dirsek iç tarafında kemik çıkıntı üzerine bastırıldığında ağrı hissedilir. Golfçü dirseği olarak adlandırılmış olsa da kol ve bileğin kullanıldığı herhangi bir aktivitede gelişebilir.

Dirseğin dış yan tarafındaki ağrı ise genellikle lateral epikondilit denilen problemden kaynaklanır. Lateral epikondilit, medial epikondilitten daha sık karşılaşılan bir sorundur.

Medial Epikondilit – Golfçü Dirseği Belirtileri

Medial epikondilit aniden veya günler haftalar içinde kademeli olarak ortaya çıkabilir. Şikayetler hafif, orta veya şiddetli olabilir. Genelde kişinin dominant kolunu (yazı yazdığı tarafı) etkiler. Belirtileri şunlardır:

  • Dirsek iç yanında ağrı
  • Dirsek hareketlerinde tutukluk
  • Dirseği hareket ettirirken ağrı
  • Parmak ve bilek hareketlerinde kuvvetsizlik (özellikle kronik yani uzun süreyle sorun devam ederse)
  • Küçük parmak ve yüzük parmağında daha çok olmak üzere parmaklarda uyuşma karıncalanma hissi. Dirseğin iç tarafından ulnar sinir geçer. Bu sinir küçük parmak, yüzük parmağı ve önkolun o tarafındaki cildin duyusunu alır, el kaslarını uyarır. Medial epikondiliti olan sporcuların %20 kadarında ulnar sinir zedelenmesine bağlı uyuşma karıncalanma gibi belirtiler de mevcuttur.
  • Medial epikondilit ağrısı dirsekten bileğe kadar yayılabilir ve günlük işleri yapmayı zorlaştırabilir. Eşyaları kavramak, kaldırmak, sıkmak, kapı açmak, el sıkışmak gibi aktiviteler ağrılı hale gelebilir.

Medial Epikondilit Neden Olur?

Aşırı kullanım yaralanması medial epikondilitin başlıca nedenidir. Sporcularda sık görülen bir sorundur. Golçü dirseği denmesinin nedeni golf sopasını tekrar tekrar savurma sonucu dirsekte tendinit oluşabilmesidir. Aslında tenis, kürek, okçuluk, beyzbol, bowling, ağırlık kaldırma ile uğraşan sporcularda da sıkça ortaya çıkabilir. Müzik enstrümanı çalma ve bilgisayar ile çalışma da bu soruna yol açabilir. Aşırı kullanım sonucu tendonlar zorlanır ve zedelenir. Bu da ilgili kaslarda kuvvetsizlik, dirsekte ağrı, eklem hareketlerinde tutukluk gibi belirtiler yapar.

Sporcuların ısınma hareketlerini ihmal etmesi, antrenman şiddetini aniden arttırması gibi hataları bu sorunla karşılaşma riskini arttırır. Her spora özel tekniklerin doğru uygulanmasına özen gösterilmelidir. Örneğin tenis oyuncuları vuruş tekniklerini doğru uygularsa dirsek yaralanması risklerini azaltabilir.

Tanısı Nasıl Konulur? Dirsek Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Eğer dirsek iç taraf ağrısı varsa ve ağrınız birkaç günde azalmamışsa fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna muayene olabilirsiniz. Doktor öncelikle şikayetleriniz dinler. Belirtilerin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını, ağrıyı arttıran ve azaltan nedenleri sorar. Travma öyküsü, mesleki şartlar, yaptığınız sporlar ve diğer alışkanlıklarınızı / hobilerinizi sorabilir.

Muayene ederken dirseğin genel görünümü, hareket açıklığı, bastırmakla hassas olan yerler, el bileği ve dirseğin kuvveti gibi özellikleri değerlendirir. Medial epikondilite özel tanımlanmış manevralar yaptırarak ağrı olup olmamasına bakar. Bu manevralardan en sık kullanılanı hastadan el bileğini dirence karşı bükmesini istemek, bu esnada dirsek iç kenarında ağrı olup olmadığını sormak şeklindedir. Ayrıca dirence karşı avucu içe döndürme (önkol pronasyonu) hareketi de ağrılı olabilir. Kronik ve ilerlemiş olgularda dirseğin hasta tarafından dirence karşı bükülmesi de ağrı yapabilir. Ulnar sinir zedelenmesini test etmek için sinirin cilde yakın olduğu yere parmakla hafifçe vurarak ağrı karıncalanma var mı bakılabilir (Tinel testi).

Özellikle beyzbol oyuncularında ulnar kollateral ligament (UCL) denilen dirseğin iç yan bağı da kontrol edilmelidir. Bu bağdaki zayıflık veya yetmezlik dirsek iç yanındaki şikayetlerin esas nedeni olabilir. Şüphe duyuluyorsa UCL hasarı ile medial epikondiliti ayırt etmek için dirsek eklem MRG çekilebilir.

Genelde şikayetleri sorgulamak ve fizik muayene medial epikondilit tanısı koymak için yeterlidir. Kemikte hasar, eklem kireçlenmesi, romatizma gibi olası başka nedenleri dışlamak için dirsek Röntgen filmi çekilebilir.

Dirsek iç yanında ağrı yapabilen diğer bir olası neden boyun fıtığıdır. Boğun fıtığında dirsek ağrısı olsa da genelde ağrı boyundan başlayıp kola yayılır. Boyun ağrısı ve tutukluğu eşlik edebilir.

Tedavi

Dirsek iç taraf ağrısı eğer medial epikondilite bağlıysa, evde kendi kendine uygulayabileceğiniz yöntemlerle büyük oranda geçer. Ancak bazı durumlarda ağrı inatçı şekilde devam edebilir. O zaman fizik tedavi, enjeksiyon gibi farklı tedaviler gerekebilir.

Medial epikondilit tedavisinde ilk basamak yöntemler istirahat, soğuk uygulama, ağrı kesici ilaçlar, germe-esnetme egzersizleri ve dirseklik kullanımıdır.

Çoğunlukla aşırı kullanım veya travma sonucu gelişen bir sorun olduğundan dokuların iyileşebilmesi için ağrıyı arttıran aktiviteleri durdurmak ve istirahat yararlı olmaktadır. Ağrı geçtikten sonra aktivitelere kademeli olarak dönülebilir. Bu sürede dirseklik veya epikondilit bandı kullanımı faydalı olabilir.

Dirseğin üzerine günde 3-4 kez 15-20 dakika soğuk uygulama yapmak ödem ve ağrıyı azaltabilir.

Basit ağrı kesici ilaçlar ağrıyı azaltmanın yanında ödem ve iltihabı da dindirirler. Olası ilaç yan etkilerinden kaçınmak için doktorunuzun reçetesine uygun şekilde kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Tendonları esnetmek için germe egzersizleri yararlı olabilir. Uygun egzersizleri doktorunuz veya fizyoterapistiniz size gösterebilir.

Bu yöntemlerle iyileşme olmazsa TENS, düşük enerjili lazer, ultrason, ESWT gibi fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir. PRP veya kortikosteroid enjeksiyonları yararlı olabilir.

Hiç bir şekilde iyileşme olmayan olgularda son çare olarak ortopedi doktorları medial epikondiler gevşetme denilen ameliyatı yapabilir.

Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Exit mobile version