Omuz liflerinde kireçlenme denilen durum, kas veya tendon lifleri içinde birkaç santimetrelik bir alanda kalsiyum birikmesidir. Tıbbi ifadesi kalsifik tendinittir. En sık olarak omuz eklemini saran “rotator kaf“ kaslarında oluşur.
Rotator kaf, kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan dört adet kastır. Bu kaslarda kalsiyum birikirse ağrı, acıma hissi ve omuz hareketlerinde kısıtlanma olur. Ancak bazen Röntgen filminde kireçlenme görülse de kişide şikayete yol açmayabilir. Başka birinde ise bu durum uyumaya dahi izin vermeyen şiddetli omuz ağrısı yapabilir. Kalsiyum birikimi üç evrede gerçekleştiği için şikayetler bu derece farklı olabilmektedir.
Birinci Evre – Kireçlenme Öncesi Dönem
Genelde herhangi bir şikayet olmaz. Tendon liflerinde hücresel düzeyde kalsiyum birikimine zemin hazırlayan değişimler olur. Tendon kireçlenmesinin sebebi bütünüyle anlaşılmış bir olay değildir. Tendon lifleri normalde hareketle ilişkili olarak yıpranmalara maruz kalır. Eğer tendon yıpranmalar sonunda kendini yeterince onaramazsa bağ dokusu hücrelerinin yerini kemik yapıcı hücrelerin aldığı ve bu hücrelerin kalsiyum birikimine neden olduğu düşünülmektedir.
İkinci Evre – Kireçlenme Evresi
Bu evrede kalsiyum hücrelerden salınır ve birikim yapar. Biriken kalsiyum tebeşir gibidir, kemik gibi sert değildir. Kireçlenme yerleştiğinde genelde ağrı azalır. Bu döneme istirahat evresi de denir. Daha sonra ise en ağrılı olan rezorbsiyon (çözünme) fazı gelir. Kireçlenmenin kıvamı diş macununa benzer.
Kireçlenme Sonrası Dönem
Kalsiyum birikimi kaybolur ve tendon liflerinin görünümü düzelir. Ağrı olmaz. Hastalar genelde ağrılı olan rezorbsiyon evresinde doktora başvurur. Fakat sıklıkla başka bir nedene bağlı omuz ağrısı olan hastalarda da ağrısız dönemdeki omuz lifi kireçlenmesi Röntgen filmlerinde görünebilir.
Omuz Liflerinde Kireçlenme Kimlerde Olur?
Omuz liflerinde kireçlenme – kalsifik tendinit, en sık omuz ağrısı nedenlerinden biridir. Kolun baş seviyesinden yukarı sürekli kaldırılıp indirildiği işler yapanlarda, basketbol ve tenis sporcularında kalsifik tendinit oluşabilir. 30-40 yaşlarında ve şeker hastalarında daha sıktır.
Omuz Lifi Kireçlenmesi için Hangi Bölüme Gitmeli?
Omuz eklem ve tendon kireçlenmelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olabilirsiniz.
Kalsifik Tendinit Tedavisi
Kalsifik tendinit her zaman şikayete yol açmaz. Çok ağrılı olduğu zaman bile genelde bir ila dört hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. Ağrı kesici ilaçlar kısa süre için kullanılabilir. Fizik tedavi çeşitli yönlerden yarar sağlar. Fizik tedavide amaç ağrıyı gidermek, eklemin normal hareket derecelerini geri kazandırmak, kürek kemiği kaslarını forma sokmak, omuz kaslarını kuvvetlendirmek ve iş ya da spor yaşamına dönüşü sağlamak olarak özetlenebilir. Omuza kortikosteroid (kortizon) içeren iğneler yapılması da kalsifik tendinit tedavisinde tercih edilebilir.