Düşük Ayak Sendromu Nedir? Egzersizleri Nelerdir?

Düşük ayak sendromu, ayak parmaklarının ve ayağın yukarı kaldırma hareketinin yapılamamasıdır. Sizler için düşük ayak tedavisi ve egzersizlerini derledik.
düşük ayak nedir? düşük ayak tedavisi nasıl olur?

Düşük ayak sendromu, ayak parmaklarının ve ayağın ön kısmının yukarı kaldırma hareketinin yapılmasını sağlayan Tibialis Anterior kasının zayıflığı veya nörolojik bir problemin fiziksel yansımasıdır.

Düşük Ayak Sendromu hemen her yaşta yaşanabilecek bir problemdir. Vücudun anatomik olarak bozukluğu veya kas zaafiyeti sonucunda karşımıza çıkmaktadır. Düşük ayak sendromu çoğu zaman tek bir ayakta görülmektedir. Problemin sebebine bağlı olarak iki ayakta da görülebilir. Düşük ayak varlığı yürüyüş bozukluğu, denge problemleri, bacakta güçsüzlük ve uyuşma, bel ve kalça ağrısı ile birlikte de görülebilir.

Düşük Ayak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Düşük Ayak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Düşük ayak problemi bazı hastalarda aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş ilerleyebilir. Bu süreç altta yatan problemin nedenine ve ciddiyetine göre değişir.

  • Ayakta durma süresinin kısalması
  • Yürümenin bozulması
  • Ayakkabı giyildiğinde bol olduğu düşüncesi ile ayağı kaldırmada zorluk yaşanması
  • Adım mesafelerinin değişmesi ile kendini gösterebilir.

Örneğin; kişi yürüme esnasında bir ayağını yerden yukarıya daha fazla kaldırır ve problemin gözlemlendiği ayak diğerinden daha uyuşuk hissiyatı oluşturabilmektedir. Düşük ayak sorunu yaşayan kişiler çoğunlukla yürürken ayaklarının yere sürtmesinden, kendi ayağına takılıp düşmekten şikayet etmektedirler.

 

Kaynak: fiziktedavici.com

Düşük ayak sendromunun diğer belirtileri ise;

  • Ayak ucunun yerden yukarıya kaldırmada zorluk
  • Yürüme esnasında ayağın yere sürtmesi
  • Ayağın dışarı yönde hareket edememesi
  • Ayak bileğinde ağrı ve dengesizlik
  • Dizlerde boşalma hissi
  • Normal yürüme esnasında ayağı abartılı şekilde yukarı yönde kaldırmak
  • Bacağın alt kısmında ve ayak parmakları ve ayak çevresinde uyuşma veya karıncalanma hissi gibi bir çok belirtiler kişinin altta yatan problemine bağlı olarak değişmekte ve ortaya çıkmaktadır.

Düşük ayak probleminin tedavi edilebildiği durumlarda ayak tamamen düzelip, sorun ortadan kalkarken, edilemediği durumlarda ise sorun kalıcı olabilmektedir. Düşük ayak problemi tedavi edilmez ise, kas zayıflıkları ve sinir hasarı ilerleyebilir. Bu da hastanın şikayetlerinde artışa, günlük yaşam aktivitelerinde zorlanmaya sebep olur.

Düşük ayak probleminiz varsa, erken tanı ve teşhis için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından muayene olmanızda fayda vardır. Düşük ayak sendromu yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda teşhis edilmektedir. Teşhis sonrasında doktorunuzun planladığı tedaviler oldukça önemlidir.

Doğru tanı ile birlikte, hekiminizin önerileri doğrultusunda fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlanabilmektedir. Düşük ayak sendromu olan hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine erken dönemde başlanır ise yapılacak tedavinin etkinliği de artmaktadır.

Düşük ayak sendromu için fizyoterapi ajanları ile birlikte egzersiz tedavisi de verilmektedir. Yapacağınız egzersiz, kuvvetini kaybetmiş kaslarınızı güçlendirerek kasılma yeteneğini tekrar arttırır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin dışında ise kişiler günlük yaşamlarında doğru ayakkabı tercihini yaparak, ayak tabanı basıncını dengelemeli ve ayak – ayak bileği yaralanmalarının da önüne geçmelidir.

İlginizi Çekebilir: Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı

Düşük ayak probleminde tedaviye geç başlanır ise, kişinin günlük yaşamında kısıtlanmalara sebep olurken psikolojik problemlere de zemin hazırlar.

Düşük Ayak Sendromu İçin Egzersiz Önerileri

Kaynak: saebo.com

Etkilenen ayağınızı havlu ile kendinize doğru çekerek 30 saniye ayağınızı havluya basılı tutun. Daha sonra 30 saniye dinlenip tekrarlayın. Bu hareketi günde 2 defa 10 ar tekrar uygulayabilirsiniz.

Kaynak: saebo.com
Kaynak: saebo.com

Havluyu sabit bir masanın ayağına bağlayın. Havlunun kalan kısmını ayağınızın üstüne sararak ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekip daha sonra frene basar gibi eski pozisyonunuza dönün. Bu hareketi günde 2 defa 10 ar tekrar uygulayabilirsiniz.

Kaynak: saebo.com

İki ayağınız da yere düz basacak şekilde oturun. Yere 10-15 adet fasulye koyun. Etkilenen ayağınızın parmaklarını kullanarak fasulyeleri yerden toplayın.

Egzersiz ile birlikte, tedavi etkinliğinin artması için bazı hastalarda atel desteği önerisi verilebilir. Doktorunuz ve fizyoterapistiniz sizin için en doğru atel ve destekleyici parametrelere karar verecektir.

Dikkatinizi Çekebilir: El ve Ayaklarda Uyuşma Hissi

Referanslar: saebo.com

2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.
Exit mobile version