Yürüme Robotu ile Fizik Tedavi Nasıl Olur?

Nörorehabiltasyon oldukça emek yoğun bir iştir. Yürüme robotu felçli hastaların fizik tedavisinin daha verimli ve güvenli yapılmasını sağlayan yüksek teknolojili cihazlardır. İnme, travmatik beyin hasarı, omurilik yaralanması, serebral palsi, Parkinson hastalığı, MS gibi nedenlerle felç gelişen, yürüyemeyen veya yürüme güçlüğü çeken kişilerde egzersiz sırasında fizyoterapistin bire bir ilgilenmesi ve sürekli gözetimi gerekir. Bazen bir hastanın güvenli bir şekilde ayağa kaldırılması ve yürüme hareketlerinin yaptırılabilmesi için iki veya üç sağlık personeline ihtiyaç duyulabilir. Tüm çabalara rağmen insan gücü egzersiz zamanı ve yoğunluğunu kısıtlayan bir faktör haline gelir. Ayrıca fazla kilolu veya vücut kontrolü zayıf hastalarda düşme, kırık, yumuşak doku zedelenmesi gibi riskler mevcuttur. Bu faktörler çalışan sağlığını da olumsuz etkileyip tedavi verimini düşürebilir.

Yürüme Robotu Fizik Tedaviye Erken Başlanmasını Sağlar

Yürüme robotu yukarıda saydığımız güçlükleri aşmak için tasarlanmış bir fizik tedavi cihazıdır. Hastanın vücut ağırlığını ihtiyaç ölçüsünde üstlenerek bacak eklemlerine yürüme hareketleri yaptırır. Bu cihazlarla ayağında hiç hareket olmayan hastalara bile yürüme egzersizleri güvenle yaptırılabilir. Makine yardımıyla doğru yürüme hareketleri ilk denemede başarılabilir. Klasik insan gücüyle yaptırılan egzersizlerde ise genelde ilk denemelerde hasta yanlış yürüme paternleri ile başlar ve süreç içinde düzeltilir.

Dik konuma getirildiğinde tansiyon düşmesi problemi yaşayanlar için robotik yatak teknolojisi yatay ile dik pozisyon arasında kişinin tolere edebildiği açıda adım atma hareketlerinin yaptırılabilmesini sağlar. Felç sonrası erkenden bu tür hareketlere başlamak beynin kullan ya da kaybet prensibi nedeniyle çok önemlidir. Hareketsiz kalmak beyin ve sinir hasarlarının yol açtığı fonksiyon yitiminin üzerine ekstra yükler bindirir. Mümkün olan en erken zamanda rehabilitasyona başlamak ise maksimum fayda sağlar.

Objektif Ölçüm Verileri Sunar

Yürüme robotları kişiye yapması istenen hareketleri bol tekrar ile yaptırmanın yanında hastanın çabası ve zaman içinde gösterdiği gelişmeye yönelik veriler sağlar. Hareketin hızı, açısı, tekrar sayısı, hastanın ağırlığını ne kadar taşıdığı gibi parametreler kaydedilir. Fizyoterapistler ise kişinin ayağını sabitlemek, gövdesinin yükünü almak gibi işler yerine yürüyüşün daha ince noktalarına dikkat gösterebilir. Robotik yürüme sistemlerinin sağladığı geri bildirimler monitör aracılığı ile hastaya hem gerçek zamanlı hem de egzersiz sonrasında sunulabilir. Bu geri bildirimler motivasyonu arttırarak kişinin rehabilitasyon sürecine daha çok katılım göstermesine yardım edebilir.

Yürüme Robotunun Yürüme Dışındaki Faydaları

Kişinin dik konuma gelip yürüme egzersizlerine başlaması, bu hareketleri yoğun tekrar sayıları ile gerçekleştirmesi esas hedef olan yürümenin geri kazanılması dışında faydalar da sağlar. Kemik erimesini önler, kemik yoğunluğu artar, bağırsak hareketleri artar, kabızlık azalır, uyku kalitesi iyileşir, kalp ve solunum kapasitesi artar, spastisite azalır, motivasyon artar.

Kısıtlılıklar

Robotik yürüme cihazlarının kısıtlılıkları olarak pahalı olmaları, her merkezde bulunmamaları, etkinlikleri üzerine yapılmış bilimsel çalışmaların yeterli düzeyde olmaması, tedavi protokollerinin standardize edilmemesi sayılabilir. Ayrıca bazı olgularda spastisitede artış görülebilir. Kalp hastalığı olan kişilerde acil bir durum oluştuğunda robotik cihaza bağlı olmak müdahaleyi zorlaştırabilir.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yürüme robotu ile fizik tedavi hakkında daha ayrıntılı bilgi veya felçli bir hastanız için muayene randevusu almak isterseniz iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz. Soru ve katkılarınızı aşağıdaki yorum kutucuğuna yazabilirsiniz.

Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Exit mobile version