İnme ya da travmaya bağlı beyin hasarı gelişen hastalarda denge bozukluğu görülebilir. Dengede bozulma kişinin oturmasını, ayakta durmasını ve yürümesini engelleyecek ölçüde olabilir. Bu nedenle fizik tedavinin başlangıcından itibaren dengenin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. Ayakta durma dengesi olmadan yürümeye başlanamaz, oturma dengesi sağlanmadan ayağa kalkılamaz. İnme rehabilitasyonunda ilk yapılan değerlendirmelerden biri oturma dengesidir. Bozukluk varsa oturma dengesini geliştiren egzersizler uygulanır. Egzersizler sırasında düşme riskinin önüne geçmek için fizyoterapist veya eğitilmiş bir bakım verenin hasta yanında bulunması gerekir. Yardım için bulunan kişi hastayı itip çekmemelidir; bu dengesinin bozulmasına yol açabilir. Hastanın dengesi bozulur gibi olduğunda düzeltmek için nazikçe destek olunabilir. Aşağıda oturma dengesi egzersizleri için örnekler verdik. Her hareketi 10 tekrar uygulayabilirsiniz.
Bir Yandan Diğer Yana Ağırlık Aktarımı
Ağırlığınızı önce sağ kalçaya sonra da sol kalçaya aktarın. Göğüs kafesiniz bir yandan diğerine hareket etmeli ve kalçalarınız sırayla yukarı kalkmalıdır. Belden öne doğru eğilmemelisiniz. Ellerinizin altına kitap koyun. Bu ellerinizi oturma yüzeyinden ayrılmamasına yardım eder ve böylece ağırlığın bir kısmını kollarınızla taşıyabilirsiniz.
Öne ve Arkaya Ağırlık Aktarımı
Gövdenizin ağırlığını belinizi kamburlaştırarak öne ve çukurlaştırarak arkaya doğru kaydırın.
Dirsek Üzerine Eğilme
Sağ dirseğiniz üzerine eğilin, sonra ortaya doğru kendinizi geri itin. Sol dirseğiniz üzerine eğilin, ardından kendinizi ortaya doğru itin. Zayıf tarafta kol kontrolünüz yeterli değilse yanınızdaki kişi hareketi yapmanıza destek olabilir.
Zayıf Tarafa Doğru Uzanma
Sağlam kolunuz ile felçli tarafa doğru uzanın. Bu sırada zayıf kolunuzla gövdenizin ağırlığının bir kısmını taşıyabilirsiniz. Eğer kolunuz bükülüyor ya da eliniz kayıyorsa yanınızdaki kişi bileğinizden veya dirseğinizin üzerinden tutarak destek verebilir.
Elleri Kenetleyerek Öne Uzanma
Ellerinizi birbirine kenetleyerek öne doğru uzanın. Ardından tekrar dik bir şekilde oturun.