Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanserinin erken teşhisinde, kişinin ayna karşısında kendi kendine yaptığı kontroller büyük önem taşır. Cilt renginde değişiklik, meme şeklinde ve meme çevresindeki duyuda değişiklik doktora gitmeniz gerektiğini gösterebilir.
meme kanseri nasıl anlaşılır

Meme kanserinin erken teşhisinde, kişinin ayna karşısında kendi kendine yaptığı kontroller büyük önem taşır. Cilt renginde değişiklik, meme şeklinde ve meme çevresindeki duyuda değişiklik doktora gitmeniz gerektiğini gösterebilir.

Memede bir kitle hissetmek, kişinin endişelenmesine neden olabilir. Kendi kendine yapılan muayenede hissedilen kitleye göre kendine tanı koymak yanlıştır. Çünkü memedeki kitlelerin çoğu kanserli değildir. Ancak bu hissedilen kitleler veya memedeki diğer anormallikler doktora başvurmanız gerektiğini gösterir. Meme kanseri tanısı, hastanede yapılacak taramalar sonucu konur.

Memede hissedilen kitleler, meme kanserinin tek belirtisi değildir. Kanserli bir kitleye genellikle memede renk değişiklikleri, çukurlaşma, kontur değişikliği veya meme ucundan akıntı gibi diğer anormallikler de eşlik eder. Bazı durumlarda, kitle hissedilmeden önce bu diğer belirtiler fark edilebilir.

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Memedeki kanserli kitle, üç nitelik ile diğer kitlelerden ayrışır: kalıcı, tutarlı ve tanımlanmış.

  • Kalıcı kitle, zaman içinde kaybolmayan ve göğüslerinizi her muayene ettiğinizde orada olan kitledir.
  • Tutarlı kitle, aynı yerde kalan yani yer değiştirmeyen kitledir. Meme yumuşak bir doku organıdır, esnek ve hareketlidir. Meme üzerinde hiç hareket etmeyen ve aşağıdaki dokuya yapışmış gibi görünen bir kitle varsa bu önemli bir gösterge olabilir.
  • Tanımlanmış kitle, bir başlangıcı ve sonu olan kitledir. Kanserli kitlelerin farklı bir şekli vardır; şekli ve boyutu değişebilse de meme dokusu ile karışmaz. Başladığı ve bittiği yer anlaşılabilir.

Kişinin kendi kendine yapacağı muayeneler, meme kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir. Ancak bu muayenelerin bir doktor kontrolüne eşdeğer olmadığı unutulmamalıdır. Şüphelendiğiniz bir durumda (alışılmadık bir yumru fark etmek, renk değişikliği, akıntı, meme hissinde değişiklik) doktora başvurmanız gerekir. 

Meme muayenesi için döngülere dikkat etmek gerekir. En iyi zaman; kişinin adet döngüsünün sonunda veya bir doğum kontrol paketini tamamladıktan sonradır. Rastgele zamanlarda, döngülere dikkat etmeden yapılan muayeneler, gereksiz endişelere yol açabilir. Özellikle menopoz öncesi kadınlarda, adet döngüsü boyunca hormonal değişimler nedeniyle memede farklı kitleler hissedilebilir.

Meme Muayenesi Nasıl Olmalı?

  • Ayda 1 defa yapılmalı,
  • Muayene için geniş zaman ayrılmalı,
  • Muayene sırasında fazla düşünmekten ve aşırı detaycılıktan uzak durulmalı,
  • Göğüslerin genel olarak nasıl hissettiği düşünülmeli.
  • Elle yapılan muayenede veya hislerde bir değişiklik varsa doktora başvurulmalı.

Memede hissedilen her değişiklik veya kitle kanser anlamına gelmez. Bu nedenle kendi kendine muayenede kitle hisseden kadınlar korkuya teslim olmamalı. Ancak bu hissedilen kitlenin veya anormalliklerin doktora iletilmesi çok önemlidir. Bu sayede, olası bir meme kanserinin erken teşhis edilmesi sağlanabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kişiler, göğüslerinde bir anormallik fark etmemiş olsalar bile, düzenli doktor kontrolüne gitmelidirler. Meme kanseri riskine özellikle dikkat etmeleri gereken yaş ise o ailedeki eğilimlere bağlıdır.

20’li yaşlarda meme kanseri nadir olarak görülür ancak imkansız değildir. Bu nedenle ayna karşısında yapılacak kontroller önemlidir. Genç yetişkinlik döneminden sonra meme kanseri görülme sıklığı artar.

Sonuç

Memelerinizde kitle olup olmadığını kontrol etmek, meme kanserinin erken işaretlerini aramanın iyi bir yoludur. Memede kitle hissettiğinizde kendinize teşhis koymayın ve bir doktora başvurun. Çünkü memedeki her kitle kanser anlamına gelmez.

Referans: verywellhealth.com

 

 

Doçent Doktor İlknur Saral; bel ve boyun ağrıları, PRP Tedavisi, skolyoz, diz kireçlenmesi ve daha birçok alanda okurlarımızla Doktor Fizik'te buluşuyor.
Exit mobile version