Avuç İçinde Sert Şişlik – Dupuytren Hastalığı

Dupuytren kontraktürü avuç içinde sert şişlik olarak kendini gösteren bir hastalıktır. İlerlemesi halinde parmaklar avuç içine doğru bükülü kalıp tam açılamaz hale gelebilir. Palmar fibroma ya da palmar fibromatozis olarak da adlandırılabilir.

Dupuytren hastalığı ya da kontraktürü en sık olarak küçük parmak ve yüzük parmağı tutsa da diğer parmaklarda da görülebilir. Parmakların avuç içine yakın olan eklem yerlerinde avuç içine doğru çekilme yapar. Avuç içinde sert şişlik olarak hissedilebilir; bu şişlik hastalığa bağlı oluşan nodüldür. Nodüllerin ciddiyetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Dupuytren Hastalığı Belirtileri

Bu hastalık genelde yavaş seyirlidir. Aylar veya yıllar içinde ilerler. İlk belirti avuç içinde belli bir bölgede cildin kalınlaşıp sertleşmesidir. Yumru, şişlik veya nodül olarak tarif edilebilir; nodülün yanında küçük çukurlaşmalar olabilir. Şişlik dokunmakla serttir fakat genelde ağrı yapmaz.

Zaman içinde sert bağ dokusu nodülden etrafa doğru genişler. Genelde küçük parmak ve yüzük parmağa uzanım gösterir fakat herhangi bir parmağı da tutabilir. Bu bantlar gitgide gerginleşir ve parmakların avuç içinde doğru çekilmesine neden olur. Parmaklar düzleştirilemez. Eklemlerdeki kalıcı kısıtlanmaya kontraktür denilir.

Duputren kontraktürü her iki elde aynı anda olabilir. Genelde bir eli diğerinden daha çok etkiler. Bu hastalık nedeniyle kişi elini açmakta, eşyaları kavramakta, elleri yıkamakta ve tokalaşmada zorlanabilir.

Dupuytren Hastalığı Neden Olur?

Bu sorunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı kişilerde daha sık görülür. 40 ile 60 yaş arasında ve erkeklerde daha sıktır. Erkeklerde kadınlardan 4 kat daha çok görülür. Ailevi geçiş gösterebilir; bu hastalığı taşıyan akrabası olanlarda hastalık oluşma ihtimali artar. Şeker hastalarında, sigara ve alkol kullananlarda, tiroid hastalıklarında, epilepsi hastalığında risk artmaktadır. Buna karşın ellerin aşırı kullanıldığı meslekler ve yaralanmalar Dupuytren hastalığı riskini arttırmamaktadır.

Nasıl Tanı Konulur?

Doktor ellerinizi nodül ve gergin bantlar açısından inceleyecektir. El sıkma kuvveti, parmakla tutma kuvveti ve eldeki his duyusu gibi özellikleri kontrol edebilir. Masaüstü testi denilen testte avucunuzu masanın üzerine düz bir şekilde koymanızı isteyebilir. Dupuytren kontraktüründe el düz bir şekilde masaya konulamaz. Parmak eklem hareket dereceleri, nodül yeri ve sayısı not edilebilir. Böylece bir sonraki muayenede değişim olup olmadığı kıyaslanabilir.

Tedavi

Parmakları avuç içinden dışarı doğru esnetme hareketleri, masaj ve sıcak uygulama gibi yöntemlerle hastalığın ilk dönemlerinde şikayetler azaltılabilir. Ağrı varsa elleri koruyucu eldiven giymek, elleri aşırı sıkmaktan kaçınmak yararlı olabilir.

Dupuytren kontraktürünü tamamen geçiren bir tedavi yoktur. Ancak ellerin günlük işlerde kullanılmasını önleyecek derecede ilerlemiş hastalıkta enjeksiyon veya cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. İğneleme tekniğinde iğne ile gergin bantlar parçalanır. Hastalık tekrar etme eğilimindedir. Bantlar tekrar oluştuğunda iğneleme tedavisi yine yapılabilir. Bantlar el sinirlerine yakınsa iğne tedavisi yapılamaz. Kortikosteroid ve lokal anestezik enjeksiyonları yapılabilir. Bağ dokusunu parçalayan kollajenaz denilen enzimi içeren özel iğneler de mevcuttur. İlerlemiş hastalıkta ameliyat ile soruna yol açan doku çıkartılabilir. Ameliyat sonrası elin eski fonksiyonuna kavuşabilmesi için fizik tedavi yapılması gerekir.

Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Exit mobile version